top of page
86798618-96DF-46D5-8F9F-7F51C93B03F1_1_105_c.jpeg

Historien om Anna

Anna Holmlund föds i Selånger utanför Sundsvall år 1987. Redan som barn älskar hon att idrotta. Hon tränar både friidrott och basket innan hon fastnar för skidåkning. Till en början är det slalom som gäller. Anna har talang och älskar att både träna och tävla. År 2001 vinner hon i samtliga grenar i Ungdoms-SM (slalom, storslalom, störtlopp, Super-G och kombination). Det har ingen lyckats med tidigare.

 

När hon är 16 år avslutar hon sin alpina satsning för att i stället fokusera på fotboll. Även här blir Anna framgångsrik. Hon spelar i division 1 med Sundsvalls DFF och blir uttagen till Sveriges flicklandslag. 18 år gammal väljer hon att avsluta även fotbollskarriären.

Anna2.jpg

Efter studenten åker hon till Australien och börjar sedan studera på Handelshögskolan i Stockholm. Efter ett år tar hon en paus från sina studier och flyttar till Östersund för att satsa på den då nya OS-grenen skicross.

 

Under sin karriär som skicrossåkare tar hon SM-guld tre år i rad mellan 2009 och 2011 och VM-brons i Dear Valley 2011. Samma höst skadar hon korsbandet men lyckas rehabilitera sig. I början av 2013 skadar hon sig på nytt, när knäskålsenan och korsbandet i höger knä går av. Imponerande nog lyckas Anna, bara ett år senare, att ta OS-brons i Sotji 2014. Totalt hinner Anna starta i 67 världscuptävlingar, nå prispallen 33 gånger, stå som vinnare hela 19 gånger och vinna den totala världscupen i skicross tre gånger.

 

Hösten 2016 är Anna i bra form. Siktet är inställt på skicross-VM i Sierra Nevada i mars 2017. Men Anna kommer aldrig dit.

IMG_3285.jpeg

Den 19 december 2016 förändras Anna Holmlunds liv för alltid. Det som ska bli ett vanligt träningsåk i italienska Innichen får katastrofala följder då Anna kraschar strax före mål och skadas svårt. Hon förs till sjukhus och opereras och hålls sedan nedsövd. Läkarna befarar att Anna aldrig kommer att kunna andas själv igen. Efter en dryg vecka på italienskt sjukhus i Belzano flygs Anna hem till Sverige och Karolinska Universitetssjukhuset för fortsatt vård. Hon har lågt medvetande och ligger i medicinsk koma i fyra månader. I april 2017 återfår Anna medvetandet. Hon flyttas till rehabavdelningen på Danderyds Sjukhus där hon börjar sin påbörjar sin rehabiliteringsresa. Några månader senare flyttar Anna hem till en egen lägenhet i Sundsvall.

 

Historien om Anna Holmlund, skicrossdrottningen, hade kunnat sluta där. Det gör den inte.

 

I stället blir det starten på Annas nya liv och den person hon är idag.

bottom of page